Kremowa zupa z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

Pyszna kremowa zupa pomidorowa.

Składniki:

  • około 1 - 1,5 kg pomidorów perini
    3 szalotki
    2 łyżki masła
    około litra rosołu
    sól
    pieprz kolorowy
    łyżeczka cukru
    kieliszek koniaku

    ulubione świeże zioła
    serek brie lub łyżka śmietany

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy. Cebulę i pomidory wkładamy do worka do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Pieczemy około 25 - 30 minut, aż skórka na pomidorach popęka.
  • 2. Upieczone obrane ze skórki pomidory oraz cebulę miksujemy.Dodajemy przyprawy, cukier, koniak i masło. Dusimy kilka minut. Stopniowo dolewamy rosół. Ilość zależy od preferowanej gęstości zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
  • 3. Zupę pomidorową podajemy w głębokich talerzach, ozdobiony zieleniną i serem brie lub śmietaną.

Porady

Jeśli wolimy pikantne zupy wraz z pomidorami możemy upiec 1 - 2 świeże papryki chili.

Komentarze

Podobne przepisy