Krem z fasolowo-cebulowy

0 (0 ocen)

Pyszna kremowa zupa z rozmarynem

Składniki:

  • 50 dag fasoli, 2 kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek

Krem z fasolowo-cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami rozmarynu i podsmażamy na oliwie z oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem.

Porady

Oprócz sera danie posypuję dodatkowo rozmarynem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy