Kotlety z kalarepki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kalarepka nadaje się wyśmienicie na lekki, letni obiad bez mięsa. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2-3 kalarepki
    • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 100 g płatków migdałowych
    • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki
    • 4 łyżki mąki
    • olej do smażenia

Kotlety z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z kalarepki 1.
    • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm.
    • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę ze szczyptą cukru i gotować 10 minut.
    • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    • Plastry kalarepki posypać pieprzem i kolejno panierować w mące, roztrzepanym jajku z sosem sojowym i płatkach migdałowych wymieszanych z orzechami mielonymi.
    • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porady

Pyszne z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy