Kopytka z sosem mięsno – warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ze skórki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepsze są z poprzedniego dnia.
Postawić na gazie duży garnek z wodą, będzie potrzebna do gotowania kopytek. Po zagotowaniu, wodę posolić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo zmielić maszynką. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać żółtko i po trochu przesianą przez sito mąkę, posolić i wyrabiać szybko dłońmi. Zagniatać do czasu połączenia się składników.
Ciasto podzielić na 3 części i po kolei utoczyć wałeczki, które lekko spłaszczyć nożem i kroić skośnie kopytka.
Kopytka gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia.
Te których jest za dużo na jeden raz, zahartować zimną wodą , wstawić do lodówki. Będą doskonałe do obsmażenia na patelni następnego dnia
2.Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę.
Mięso przesmażyć, dodać cebulę ,posiekany czosnek, pieczarki i paprykę. Przesmażyć mieszając.
Dodać pomidory i kostkę bulionową, dusić około 10min, mieszać.
Doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekane zioła.
Komentarze