Kopytka z sosem mięsno – warzywnym

0 (0 ocen)

Kopytka ładnie podane

Składniki:

  • Kopytka:
    0,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 ½ szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    sól

    Sos mięsno-warzywny:

    1 pierś z kurczaka lub mięso mielone
    1 czerwona papryka
    2 średnie cebule
    20dag pieczarek
    1 puszka pomidorów
    1 kostka bulionowa
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    zioła: bazylia, tymianek

Kopytka z sosem mięsno – warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepsze są z poprzedniego dnia.
    Postawić na gazie duży garnek z wodą, będzie potrzebna do gotowania kopytek. Po zagotowaniu, wodę posolić.
    Ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo zmielić maszynką. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać żółtko i po trochu przesianą przez sito mąkę, posolić i wyrabiać szybko dłońmi. Zagniatać do czasu połączenia się składników.
    Ciasto podzielić na 3 części i po kolei utoczyć wałeczki, które lekko spłaszczyć nożem i kroić skośnie kopytka.
    Kopytka gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia.
    Te których jest za dużo na jeden raz, zahartować zimną wodą , wstawić do lodówki. Będą doskonałe do obsmażenia na patelni następnego dnia
  • 2. Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę.
    Mięso przesmażyć, dodać cebulę ,posiekany czosnek, pieczarki i paprykę. Przesmażyć mieszając.
    Dodać pomidory i kostkę bulionową, dusić około 10min, mieszać.
    Doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekane zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy