KOPYTKA KRUCHO-DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

pyszne ciasteczka z nadzieniem jabłkowym

Składniki:

  • NADZIENIE:
    1 słoik jabłek smażonych
    3 łyżki kisielu truskawkowego

    CIASTO:
    1/2 kg mąki
    25 dag margaryny
    5 dag drożdży
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szkl. mleka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki cukru

Kopytka krucho-drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE:
    Jabłka mieszamy z kisielem, można dosłodzić do smaku.
    CIASTO:
    Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę mieszamy z mąką, dodajemy zaczyn oraz resztę składników. Szybko wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy w paski szerokości 10 cm, smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulonik (roladkę), kroimy jak kopytka. Układamy na blasze i pieczemy 35 min. w 170 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy