Koperkowa ryba

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ostatnio miałam okazję jeść rybkę z bardzo intensywnym smakiem kopru w domu spróbowałam odtworzyć ten smak i udało się .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - soda: 1 szczypta
    - zielony koperek-posiekany: 0.5 pęczka

    - bułka tarta: 2 szklanki

    - filety z dorsza: 5 sztuk

    - cytryna: 0.5 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 0.5 łyżeczki
    - kolendra: 2 łyżeczki

    - olej do smażenia: 1 szklanka

Koperkowa ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyścić i osuszyć,skropić sokiem z cytryny,natrzeć solą,pieprzem i kolendrą ,zostawić w lodówce na 3-4godz.
  • Koperkowa ryba 2. W misce wymieszać mąkę z jajkiem i taką ilością wody gazowanej aby powstało ciasto troszkę gęstsze od naleśnikowego,do ciasta dodać sól,pieprz,sodę i koperek .W cieście maczać zamarynowane filety następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej .
  • Koperkowa ryba 3. Rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor .

Komentarze

Podobne przepisy