KOMPOT TRUSKAWKOWY Z WANILIĄ I MIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealnie chłodzi w letni dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg truskawek
    • 8 - 10 łyżek cukru
    • 2 laski wanilii
    • 1 garść listków mięty
    • Sok z ½ cytryny

Kompot truskawkowy z wanilią i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oczyścić, opłukać i oderwać szypułki. Pokroić na połówki, zasypać cukrem i odstawić, pod przykryciem, aż zaczną puszczać sok. Następnie zalać litrem wody, dodać przekrojone wzdłuż laski wanilii i zagotować. Gotować około 5 minut, zdjąć z ognia i przestudzić pod przykryciem. Następnie schłodzić przez noc w lodówce. Do dzbanka wrzucić listki mięty, wlać sok z cytryny i zalać zimnym kompotem i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy