Kołacz pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowe połączenie różnych smaków,efektowne a zarazem proste:)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    5 dkg drożdży
    500 ml mleka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 kg maki pszennej
    1/2 kostki palmy
    POSYPKA:
    10dkg.cukru
    1 żółtko
    1/2 kostki palmy
    30 dkg.mąki
    NADZIENIE:
    1,5 kg jabłek
    śliwki węgierki lub inne
    cynamon
    2 budyń czekoladowy
    3,5 szkl.mleka
    50g palmy
    kokos lub orzechy mielone

Kołacz pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROBIMY ROZCZYN:
    Mleko lekko podgrzać.Wlać do miski dodać pokruszone drożdże,jako,sól,cukier i 20 dkg mąki.Wymieszać razem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Jabłka obrać,podzielić na ćwiartki,śliwki oczyścić wyjąć pestki.Roztopić palmę.
  • 3. POSYPKA:
    Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej masy.Można dać kakao do 1/3 części.
  • 4. DO wyrośniętego rozczynu dodajemy roztopioną i wystudzoną palmę oraz stopniowo resztę mąki.Wyrabiamy drewniana łyżką do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza czyli baniek.Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(przykrywamy ściereczką).
  • 5. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika.Rozkładamy ciasto na całości blachy,wylewamy roztrzepane białko pozostałe z posypki.Układamy jabłka na przemian ze śliwkami,posypujemy po górze cynamonem i cukrem,rozkładamy na to posypkę.Piec ok.1h w temp.160"c.
  • 6. W tym czasie gotujemy budyń(mleko z dodatkiem palmy).Gorący wylewamy na upieczone ciasto.Dekorujemy kokosem,orzechami.

Porady

Cynamon nie powoduje zgagi.Śliwki można dać ze słoika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy