Kołacz pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROBIMY ROZCZYN:
Mleko lekko podgrzać.Wlać do miski dodać pokruszone drożdże,jako,sól,cukier i 20 dkg mąki.Wymieszać razem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Jabłka obrać,podzielić na ćwiartki,śliwki oczyścić wyjąć pestki.Roztopić palmę.
3.POSYPKA:
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej masy.Można dać kakao do 1/3 części.
4.DO wyrośniętego rozczynu dodajemy roztopioną i wystudzoną palmę oraz stopniowo resztę mąki.Wyrabiamy drewniana łyżką do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza czyli baniek.Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(przykrywamy ściereczką).
5.Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika.Rozkładamy ciasto na całości blachy,wylewamy roztrzepane białko pozostałe z posypki.Układamy jabłka na przemian ze śliwkami,posypujemy po górze cynamonem i cukrem,rozkładamy na to posypkę.Piec ok.1h w temp.160"c.
6.W tym czasie gotujemy budyń(mleko z dodatkiem palmy).Gorący wylewamy na upieczone ciasto.Dekorujemy kokosem,orzechami.
Porady
Cynamon nie powoduje zgagi.Śliwki można dać ze słoika.
Komentarze