Koktajlowa polędwica

0 (0 ocen)

Ta pyszna rolada doskonale nadaje się do zimnego bufetu.Zalana galaretą jest rewelacyjna.

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe
    8 dkg. moreli suszonych
    3 plastry schabu
    1 łyżka pokrojonych listków melisy cytrynowej
    1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

    sól,pieprz cytrynowy,sos sojowy.

Koktajlowa polędwica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć,schab obgotować około 10 min,wyjąć,przestudzić i pokroić w 1 cm. słupki,zalać sosem sojowym.Z polędwicy odciąć cieńsze końcówki i rozdrobnić blenderem. 8 szt. moreli pokroić w kostkę,melisę posiekać,z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę i dodać do rozdrobnionej polędwicy.Całość przyprawić przyprawami do smaku i wyrobić gładką masę.
  • 2. Pozostałą polędwicę przeciąć na trzy części nie docinając do końca aby uzyskać większy kawałek mięsa,lekko rozbić,posypać solą,pieprzem .
  • Koktajlowa polędwica 3. Na każdym kawałku polędwicy ułożyć połowę farszu,słupki schabu i połówki moreli.Zwinąć w roladę,posypać przyprawami.
  • Koktajlowa polędwica 4. Gotową roladę ciasno owinąć papierem do pieczenia,końce związać bawełnianą nicią i wstawić na 2 godz.do lodówki.
  • Koktajlowa polędwica 5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem,włożyć roladki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 50 min.podlewając gorącą wodą,pozostawić do przestudzenia.
  • Koktajlowa polędwica 6. Roladę pokroić w plastry o grubości 1 cm. ułożyć na półmisku,ozdobić.Można zalać galaretą sporządzoną z wywaru rosołowego i żelatyny.

Porady

Roladę tę można podawać na ciepło z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i polanego sosem wytworzonym z pieczenia rolady.

Komentarze

Podobne przepisy