Koktajlowa polędwica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć,schab obgotować około 10 min,wyjąć,przestudzić i pokroić w 1 cm. słupki,zalać sosem sojowym.Z polędwicy odciąć cieńsze końcówki i rozdrobnić blenderem. 8 szt. moreli pokroić w kostkę,melisę posiekać,z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę i dodać do rozdrobnionej polędwicy.Całość przyprawić przyprawami do smaku i wyrobić gładką masę.
2.Pozostałą polędwicę przeciąć na trzy części nie docinając do końca aby uzyskać większy kawałek mięsa,lekko rozbić,posypać solą,pieprzem .
3.Na każdym kawałku polędwicy ułożyć połowę farszu,słupki schabu i połówki moreli.Zwinąć w roladę,posypać przyprawami.
4.Gotową roladę ciasno owinąć papierem do pieczenia,końce związać bawełnianą nicią i wstawić na 2 godz.do lodówki.
5.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem,włożyć roladki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 50 min.podlewając gorącą wodą,pozostawić do przestudzenia.
6.Roladę pokroić w plastry o grubości 1 cm. ułożyć na półmisku,ozdobić.Można zalać galaretą sporządzoną z wywaru rosołowego i żelatyny.
Porady
Roladę tę można podawać na ciepło z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i polanego sosem wytworzonym z pieczenia rolady.
Komentarze