Knedle ziemniaczane nadziewane jabłkami

0 (0 ocen)

Knedle to bardzo tanie i naprawdę smaczne danie, idealne na piątkowy obiad. Dzieci się nimi zajadają!

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
    2 jajka,
    czubata szklanka mąki pszennej,
    sól,
    3 jabłka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki masła,
    cynamon.

Knedle ziemniaczane nadziewane jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pkgn4i 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypując mąką.

  • image-0fho20k 2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła stopić, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić.

  • image-08bvqbg 3. Z ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać na okrągłe placuszki, nakładać porcję jabłek i sklejać formując okrągłe knedle. Kłaść partiami na osolony wrzątek, gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku i podawać z resztą stopionego masła, odrobiną cukru oraz cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy