Knedle z serem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo proste danie, obiadowe, jako deser i ciepłe śniadanie - dobre o każdej porze. Te knedelki nauczyła robić mnie moja cudowna mama. Zasmakowały mężowi, więc teraz często pojawiają się na naszym stole, zwłaszcza gdy nie ma czasu na pichcenie większego obiadu. Polecam, są pyszne i proste!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 50 dkg sera białego
    - 6-8 kopiastych łyżek mąki pszennej (można dać pół na pół ziemniaczanej oraz kukurydzianej)
    - 1 jajo
    - szczypta soli

    Dodatkowo:

    - masełko do omaszczenia
    - cynamon
    - cukier

Knedle z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle z serem 1. Ser rozdrobnić widelcem w misce, dodać jajo oraz mąkę i sól, wszystko starannie zarobić ręką tak by powstała jednolita serowa masa. Przygotować drewnianą deskę lub stolnicę, oprószyć mąką. Wyjąc 1/3 ciasta i utworzyć kulę - następnie na desce z kuli utworzyć wałek ciasta (jak na zdjęciu) i za pomocą noża wycinać kopytka. W większym garnku zagotować wodę, gdy będzie wrzała wrzucić połowę knedli i delikatnie zamieszać drugą strona łyżki (by ich nie uszkodzić:)). Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez 2-3 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz. Posypać mocno cukrem, polać roztopionym masełkiem i oprószyć cynamonem, podawać na gorąco:) SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy