Knedle twarogowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • tłusty twaróg: 25 dag
    kasza manna: 1/3 szklanki
    masło: 1/4 kostki
    jajka: 2
    mąka pszenna: 1/2 szklanki
    kilkanaście sztuk śliwek
    cukier waniliowy: 1-2 łyżki
    sól
    cukier

Knedle twarogowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyj, rozbij oddzielając żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dosypuj powoli kaszę mannę i sól. Po chwili dodaj białka (możesz je ubić, ale nie jest to konieczne) i wymieszaj. Następnie dodawaj po porcji (dobrze zmielonego, gładkiego) twarogu oraz po łyżce mąki. Ucieraj składniki aż ciasto będzie gładkie (powinno lepić się do dłoni). Uformuj kulę, owiń folią. Schładzaj 45 minut.
    Śliwki umyj, osusz i ostrożnie usuń pestki. Z ciasta uformuj walec i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. W kawałku ciasta ułóż śliwkę, zlep, utocz w dłoniach kulkę (zwilżać przy tym dłonie zimną wodą). Wrzucaj po kilka knedli na osolony i osłodzony wrzątek. Gotuj każdą porcję knedli około 15 minut.
    Na patelni rozgrzej masło i zrumień bułkę tartą. Następnie dosyp oba rodzaje cukru i cynamon, wymieszaj. W panierce obtaczaj ciepłe knedle i od razu podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy