Kluseczki kładzione z nutką czosnku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie i proste kluseczki w bardziej intensywnej wersji. Idealne do gulaszu oraz innych dań mięsnych. Można też jeść je bez niczego dzięki dodatkowi czosnku.

  • 15 min

Składniki:

  • -3 ząbki czosnku
    -łyżeczka soli
    -4 czubate łyżki mąki
    -2 jaja
    -około 3/4 szklanki wody do kluseczek i 2 l. wody do gotowania

Kluseczki kładzione z nutką czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy w garnku na wrzątek.
  • 2. Mąkę, jaja, sól łączymy dokładnie z 3/4 szklankami wody. W razie potrzeby należy odrobinę dolać (konsystencja masy ma być lekko lejąca). Do połączonych składników dodajemy wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
  • 3. Kluseczki wrzucamy łyżką do garnka z wrzątkiem i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze minutę.

Porady

Przepis na porcję dla 4 osób.

Komentarze

Podobne przepisy