Szybkie i proste kluseczki w bardziej intensywnej wersji. Idealne do gulaszu oraz innych dań mięsnych. Można też jeść je bez niczego dzięki dodatkowi czosnku.
15 min
Składniki:
-3 ząbki czosnku
-łyżeczka soli
-4 czubate łyżki mąki
-2 jaja
-około 3/4 szklanki wody do kluseczek i 2 l. wody do gotowania
Kluseczki kładzione z nutką czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy w garnku na wrzątek.
2.Mąkę, jaja, sól łączymy dokładnie z 3/4 szklankami wody. W razie potrzeby należy odrobinę dolać (konsystencja masy ma być lekko lejąca). Do połączonych składników dodajemy wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
3.Kluseczki wrzucamy łyżką do garnka z wrzątkiem i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze minutę.
Komentarze