Kluseczki kładzione bananowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kluseczki kładzione to sposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 dojrzały banan (skł. podstawowy)
    125g serka mascarpone (skł. podstawowy)
    1 jajko (skł. podstawowy)
    1/2 szkl. mąki pszennej (skł. dodatkowy)
    szczypta soli

    Dekoracja:
    porzeczki
    Granat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kluseczki kładzione bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy serek i plasterki banana, blendujemy na gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki).
    W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia.
    Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu.
    Jeśli ktoś lubi przed podaniem można pospać odrobiną cynamonu.

Porady

Sól dodana do wody podkreśli słodycz bananów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować