Klopsiki z bakłażana

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe klopsiki można przygotować w formie małych przekąsek albo kotlecików jako danie główne. Są smaczne, zdrowe i doskonałe w każdej postaci;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan (dwa małe lub jeden duży.): 2 sztuki
    - papryka: 0.5 szklanki
    - cebula: 0.5 szklanki
    - bułka tarta ( do masy): 0.5 szklanki
    - ser cheddar starty: 0.5 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - bułka tarta ( do panierowania): 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - mąka: 0.33 szklanki

Klopsiki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 litr wody gotujemy z 2 łyżeczkami soli.
  • 2. Do wrzącej wody wrzucamy bakłażany przekrojone na pół i gotujemy przez 20 minut.
  • 3. Do miski wsypujemy cebulę i paprykę, oraz drobno posiekane ostudzone bakłażany.
  • 4. Dodajemy bułkę tartą, jedno jajko oraz ser i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 5. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
  • 6. Z wcześniej przygotowanej masy formujemy małe kuleczki lub większe kotleciki i panierujemy w mące, jajku a na końcu w bułce tartej.
  • 7. Smażymy na patelni do zarumienienia. Jemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy