Gorąca przystawka z bakłażana

4.5 (179 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta i elegancka włoska przystawka.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kula mozarelli (koniecznie prawdziwej z bawolego mleka): 1 sztuka
    - pomidory (mocno dojrzałe): 2 sztuki
    - mały bakłażan: 1 sztuka
    - oliwa: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    OPCJONALNIE:
    - bułka tarta: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gorąca przystawka z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana, pomidory i mozzarellę tniemy na plastry o grubości ok. 1 cm. Bakłażana podsmażamy na oliwie aż się lekko zrumieni.
  • 2. W małej żaroodpornej foremce (dla każdej osoby oddzielnie) układamy piramidkę: plaster pomidora, plaster sera, plaster bakłażana (w sumie dwie warstwy). Całość lekko posypujemy solą, suszoną bazylią i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  • 3. Jeśli pomidory są bardzo wodniste na spód można podsypać nieco bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować