Kisiel malinowo-jagodowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Domowy kisiel przygotujesz w kilka chwil, a jest o niebo lepszy niż ten ze sklepu, polecam przygotować go z letnimi owocami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 125g jagód + kilka do dekoracji,
    125g malin + kilak do dekoracji,
    375ml zimnej wody,
    1 łyżka soku z cytryny,
    3-4 łyżki cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Kisiel malinowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kisiel malinowo-jagodowy 1. Owoce płuczemy i wkładamy je do garnka. Dodajemy wodę (1 szklankę), cukier i sok z cytryny. Wstawiamy na wolny ogień i co jakiś czas mieszając gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać.
  • Kisiel malinowo-jagodowy 2. Wówczas cały czas mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w pozostałej wodzie. Całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze minutę. Kisiel przelewamy do miseczek i od razu podajemy. Możemy podać go ze świeżymi owocami lub keksem bitej śmietany.
    Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy