Na popołudniowe spotkanie przy grillu zaprosili nas Mariola i Bogusław Nowakowie z Wrząsowic. Ich młodszy syn Piotrek marzy, by w przyszłości zostać kucharzem.
Składniki:
● 4 filety z kurczaka
● 4 plastry żółtego sera
● sól
Marynata:
● sok i starta skórka z 1 pomarańczy
● 2 łyżki soku z cytryny
● 5-7 łyżek oleju
● chili lub minikostka czerwonej papryczki
Kieszonki z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy tłuczkiem i nacinamy kieszonki.
2.Składniki marynaty dokładnie mieszamy i wkładamy do niej filety z kurczaka. Pozostawiamy mięso w marynacie w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny.
3.Mięso delikatnie osączamy z marynaty. Do kieszonek wkładamy plastry żółtego sera. Przed ułożeniem na ruszcie mięso delikatnie oprószamy solą. Podczas pieczenia smarujemy pozostałą marynatą. Kieszonki podajemy z dowolnymi surówkami z warzyw sezonowych.
Komentarze