Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem kwaskowatej żurawiny.
1 godz. 30 min
Składniki:
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
1/2 szkl. cukru
3 jajka
100 g czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
100 g żurawiny
100 g orzechów włoskich posiekanych
pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii
bułka tarta lub otręby do wysypania foremki
Keks czekoladowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Do masy dodać mąkę. Na końcu bakalie obtoczone w mące. Foremkę - keksówkę wysypać bułką lub otrębami.
Piec ok. 70 minut w 160-170 stopniach.
Komentarze