Keks czekoladowy z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem kwaskowatej żurawiny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 g masła
    1/2 szkl. cukru
    3 jajka
    100 g czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
    100 g żurawiny
    100 g orzechów włoskich posiekanych
    pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii
    bułka tarta lub otręby do wysypania foremki

Keks czekoladowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Do masy dodać mąkę. Na końcu bakalie obtoczone w mące. Foremkę - keksówkę wysypać bułką lub otrębami.
    Piec ok. 70 minut w 160-170 stopniach.

Porady

Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy