Kąski kurczaka w krakersach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Doskonała przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • filet z kurczaka ok 600 g
    200 ml maślanki
    jajko
    80 g krakersów ( 1/2 paczki )
    łyżka ziół prowansalskich
    sól

    olej do smażenia

    sos czosnkowy:
    400 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    łyżka miodu
    łyżka soku z cytryny
    sól

Kąski kurczaka w krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć i pokroić w paski.
    Włożyć do salaterki i zalać maślanką. Pozostawić w lodówce na ok 30 min.
    Krakersy przełożyć do woreczka i rozgnieść , najlepiej wałkiem
    Następnie mięso osaczyć na sicie. Przełożyć do salaterki i dodać roztrzepane jajko, zioła , sól. Wymieszać.
    Dodać pokruszone krakersy i dobrze pomieszać.
    Smażyć na oleju na złoty kolor.
    Podawać z sosem czosnkowym. W/w składniki sosu dokładnie wymieszać. ( sos jest smaczniejszy jeśli trochę postoi i smaki się połączą )
    Smacznego .

Komentarze

Podobne przepisy