Karkówka w miodzie i pieprzu

0 (0 ocen)

W sam raz na uroczysty niedzielny obiad. Doskonałe połączenie mięsa, ziół i miodu.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    6 łyżek miodu
    100 ml czystej wódki
    Cytryna
    Sól, pieprz
    Suszony majeranek i rozmaryn
    4 łyżki kolorowego pieprzu

Karkówka w miodzie i pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Przygotować mięso dzień wcześniej. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód utrzeć z wódką i sokiem wyciśniętym z cytryny oraz niedużą ilością soli i pieprzu. Marynatą dokładnie posmarować mięso, posypać obficie ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień zdjąć folię. Pieprz kolorowy utłuc i posypać mięso. Piec w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 C ponad godzinę.

Porady

Mięso przed pieczeniem można podlać marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.37 (285 ocen)

Żeberka w miodzie i keczupie