Wigilijne śledzie w oleju, kolorowym pieprzu i miodzie z cytryną

4.5 (174 ocen)

Aromatyczny, lekko winny i delikatny śledzik - nie tylko na Wigilię. Pierwszy raz przygotowałam danie z przepisu na opakowaniu przyprawy i jestem bardzo zadowolona :).

Składniki:

  • 8 filetów śledzia solonego (matiasów),
    1/2 pokrojonej cytryny,
    1/3 szklanki oleju rzepakowego ( można też użyć oliwy z oliwek),
    1 łyżka płynnego miodu,
    1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego,
    5 ziaren jałowca,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    3 liście laurowe
    ulubione zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Wigilijne śledzie w oleju, kolorowym pieprzu i miodzie z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku ( około 4 - 5 godzin). Osączyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
  • 2. Przygotować marynatę:
    Ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz 1/2 część kolorowego pieprzu rozgnieść. Dodać miód, olej, resztę kolorowego pieprzu i pokrojoną cytrynę. Dodać śledzie. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie ze sobą i odstawić do lodówki na około 12 godzin.
    Przed podaniem udekorować ulubionymi ziołami ( u mnie tymianek)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować