Karkówka w kapuscie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.karczek umyc, ponacinac jak w plastry tylko nie do konca zeby nadal tworzyl calosc
2.sypkie przyprawy wymieszac i natrzec mieso, cebule pokroic w piorka a czosnek w plasterki, powkladac miedzy plastry karczku,wsadzic do naczynia zaroodpornego lub gasiora i zostawic na pare godzin w lodowce (u mnie cala noc)
3.karczek wyjac, olejem posmarowac dno naczynia i ulozyc troche kapusty, polozyc karczek i w calosci przykryc kapusta, dodac ziele angielskie i lisc laurowy, rozkruszyc kostke pieczeniowa i podlac szklanka wody
piec okolo 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni
4.pieczarki umys, osuszyc, mniejsze zostawic cale duze pokroic w cwiartki, smazyc na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia, odsaczyc ns papierowym reczniku i opruszyc sola i pieprzem
5.upieczony karczek pokroic w plastry, ukladac na talerzu z kapusta i pieczarkami, jako dodatek mozna podac opiekane ziemniaki
Porady
tak samo moæna przygotowac schab, badzie rownie smaczny a napewno mniej tlusty
Komentarze