Kapuśniak Warmiński

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Najbardziej znanymi zupami na Warmii była i jest grochówka, kapuśniak i zupa fasolowa. Ja polecam smaczny i rozgrzewający Kapuśniak Warmiński.

  • Łatwy

Składniki:

  • - Kiszona kapusta: 400 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - sok z kiszonej kapusty: 1.5 szklanki
    - marchew (średnia): 2 sztuki
    - pietruszka korzen (duża): 1 sztuka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - sól, pieprz, do smaku: 0.5 łyżeczki
    - kminek: 1 szczypta

Kapuśniak warmiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Marchew ,pietruszkę obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Zalać wrzącą wodą i gotować z liściem laurowym,zielem angielskim,kminkiem, solą i pieprzem, aż do miękkości. Dodać posiekaną kapustę i sok. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, smażyć z 2 łyżkami mąki,dodać do zupy. Całość zagotować.
  • 2. Przed podaniem zupę posypać pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy