kalafior panierowany - turecka przystawka meze

0 (0 ocen)

podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • kalafior 1 większy, sok z cytryny 2 łyżki, sól morska 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba

Kalafior panierowany - turecka przystawka meze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać.......... zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na "al dente" - nie może być za miękki............. wyjąć cedzakiem na sito aby odciekła woda........... jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy

Komentarze

Podobne przepisy