Kakaowiec z lukrem pękający

0 (0 ocen)

  • 50 min

..w moim domku ciężko jest nie upiec ciacha na niedzielę - niewybaczalne ;) ... a nawet na tygodniu nam się zdarza ;) Po prostu bardzo to lubimy !!!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 jajka
    1/2 szkl śmietany
    1/2 szkl cukru
    1 łyż mąki ziemniaczanej
    ok. 5 szkl mąki
    1/2 margaryny
    1 łyżecz amoniaku
    3 łyż cacao
    Krem: 3 jaja
    1 szkl śmietany
    2,5 szkl mleka
    1 margaryna
    1 szkl cukru
    3 budynie czekoladowe
    3 łyżecz cacao
    aromat rumowy
    3 łyż mąki pszennej
    Lukier: 3/4 szl cukru-pudru
    2 łyżecz cacao
    kilka kropel wody

Kakaowiec z lukrem pękający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na wielkość dużej blachy piekarnikowej, upiec po kolei w 200'C po 15 min.
    Na krem: z mlekiem rozpuścić margarynę i cukier. Jajka roztrzepać ze śmietaną, proszkiem budyniowym, mąką,cacao i aromatem. Całość wlać do gotującego się mleka (na małym ogniu) i mieszać do zgęstnienia. Lekko przestudzić. Gotową masą przełożyć cacaowe placki.
    Lukier: wszystkie produkty połączyć, wymieszać - utrzeć.
    Nożem rozsmarować na powierzchni ciasta. Smacznego!

Porady

Oczywiście ciasto można wzbogacić swoim ulubionym aromatem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy