Kakaowe placuszki na serwatce z czereśniami

0 (0 ocen)

... powinnam napisać kakaowo-gryczane ;). Swój ciemny kolor zawdzięczają nie tylko naturalnemu kakao, ale również łusce gryczanej. Placuszki z użyciem serwatki, która pozostaje po przygotowaniu domowego twarogu.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 12 sztuk)

    Ciasto:
    2 jajka
    200 g serwatki pozostałej po domowym twarogu
    1 łyżka łuski gryczanej
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka naturalnego kakao
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    150 g mąki żytniej razowej
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżeczki oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania patelni

    Dodatkowo:
    100 g czereśni
    miód, dżem, wiórki kokosowe do podania


Kakaowe placuszki na serwatce z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1 łyżka masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z czereśniami, miodem, dżemem i np. wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy