Kaczka w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dużo podróżuję, mam więc okazję poznać kulinarne ciekawostki. Wykorzystuję je w mojej kuchni, a jeśli przepis się sprawdzi, to dzielę się nim ze znajomymi.

Składniki:

  • ● kaczka pokrojona w kawałki
    ● pokrojona cebula
    ● po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, kurkumy i imbiru
    ● 4 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 20 dag posiekanych orzechów włoskich
    ● 3/4 szkl. bulionu
    ● 100 ml soku z czarnej porzeczki
    ● sok z cytryny
    ● kabaczek
    ● 4 łyżki cukru
    ● olej

Kaczka w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę z pieprzem i kurkumą podsmażamy na łyżce masła.
  • Kaczka w sosie orzechowym 2. Na pozostałym maśle rumienimy porcje kaczki. Oprószamy mąką, dodajemy orzechy i smażymy 6 minut. Wlewamy bulion i soki. Doprawiamy solą i cukrem. Dusimy na małym ogniu ok. godziny. Dodajemy cebulę.
  • 3. Kabaczka kroimy wzdłuż na 6 części. Rumienimy na oleju. Obkładamy kaczkę. Dusimy, aż kabaczek zmięknie i powstanie sos. Doprawiamy imbirem, mieszamy. Dusimy 5 minut.

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy