Kaczka w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taki trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 nogi z kaczki
    2 cebule
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżki oleju
    2 łyżki octu winnego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    sos:
    20 dkg pieczarek
    1 cebula
    pieprz czerwony
    wywar od sosu
    sól
    1 łyżka mąki krupczatki płaska
    natka pietruszki
    pieczone buraki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju , przekładam nogi kaczki ale bez cebuli. Smażę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewam wodą około godzinę aż mięso będzie miękkie.

    Sos:

    Mięso wykładam na talerz. W miseczce rozrabiam mąkę krupczatkę w 1/3 szklance wody i wlewam do gotującego się sosu. Mieszam i zagotowuję.

    Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu.Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakiem pieczonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować