Japońskie kule na patykach.

0 (0 ocen)

Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    2 plastry sera ementalera
    1 łyżeczka sosu sojowego
    pieprz
    2 paski papryki
    2 paski ogórka
    50 g bułki tartej
    4 patyki

    Ciasto.
    50g mąki
    1 żółtko
    2 łyżki wody
    sól
    Olej do frytury.

Japońskie kule na patykach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Japońskie kule na patykach. 1. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem.
    Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę.
    Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto .
    Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej.
    W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie.
    Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min.
    Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek.
    Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu.
    Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy