Jajka z porem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka przystawka z jajek, polecam na różne okazje

  • 20 min

Składniki:

  • 8 jajek (ugotowane na twardo)
    1 por (średni)
    3 marchewki surowe
    2 małe jabłka (słodkie)
    4 ogórki konserwowe
    1 łyżka majonezu
    szczypta soli i pieprzu

    Sos:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    natka pietruszki do dekoracji

Jajka z porem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, następnie przekroić wzdłuż na połówki. Białą część pora drobno pokroić. Marchewki i jabłka obrać, następnie razem z ogórkiem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można dodać odrobinę cukru. Warzywa połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę warzywną ułożyć w dużej salaterce lub głębokim talerzu. Poukładać połówki jajek (żółtkiem do dołu). Przygotować sos: dokładnie wymieszać majonez ze śmietaną i polać jajka. Posypać natką pietruszki.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy