Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto na pikniki, majówki i festyny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki
    4 jajka 4 żółtka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    15 dkg drożdży
    0,5 l mleka
    10 dkg masła
    skórka z pomarańczy
    olejek pomarańczowy
    0,5 łyżeczki soli
    Kruszonka
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki masła

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Mleko podgrzać z pół szklanki cukru. Drożdże, 2 łyżki mąki, łyżka cukru, 2 łyżki ciepłego mleka wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Masło stopić, jajka ubić z resztą cukru, z cukrem wanilinowym, dodać skórkę i olejek. Rozczyn, mleko i jajka dodać do mąki, wymieszać. Wlać masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia. Z części ciasta formować bułeczki kłaść do środka jagody. Można również ciasto rozwałkować na brzegu ułożyć jagody, zwinąć jak roladę. Ciasto pokroićna centymetrowe kawałki, każdy kawałek rozciągnąć przewinąć.Ciastka kłaść na blaszkę posmarowaną masłem, zostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem posypać kruszonką.
    Kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło wymieszać.
    Piec w 200 st. C 20 min

Porady

Do formowania maczam palce lub smaruję stolnicę olejem, ciasto się nie klei.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy