1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Mleko podgrzać z pół szklanki cukru. Drożdże, 2 łyżki mąki, łyżka cukru, 2 łyżki ciepłego mleka wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Masło stopić, jajka ubić z resztą cukru, z cukrem wanilinowym, dodać skórkę i olejek. Rozczyn, mleko i jajka dodać do mąki, wymieszać. Wlać masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia. Z części ciasta formować bułeczki kłaść do środka jagody. Można również ciasto rozwałkować na brzegu ułożyć jagody, zwinąć jak roladę. Ciasto pokroićna centymetrowe kawałki, każdy kawałek rozciągnąć przewinąć.Ciastka kłaść na blaszkę posmarowaną masłem, zostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem posypać kruszonką.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło wymieszać.
Piec w 200 st. C 20 min
Porady
Do formowania maczam palce lub smaruję stolnicę olejem, ciasto się nie klei.
Komentarze