Jagodzianki

0 (0 ocen)

Z niecierpliwością czekam na świeże jagody

Składniki:


  • NA BUŁKI
    1 kg mąki pszennej
    4 żółtka
    2 jajka
    8 łyżek cukru
    250 g margaryny Kasia
    150 g drożdży
    1,5 szklanki mleka 3,2%
    2 łyżki octu
    duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
    2 szczypty soli
    LUKIER:
    200g cukru pudru
    4 łyżki soku malinowego
    JAGODY ŚWIEŻE LUB MROŻONE

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić.
  • 2. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet. Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.
  • 3. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki.
  • 4. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy