Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Gdy tylko pojawią się pierwsze jagody obowiązkowo muszą być wykorzystane do bułeczek.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 37 średnich bułeczek

    Składniki na ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 cukier wanilinowy
    250 g margaryny
    100 g drożdży
    1 1/2 szklanki ciepłego mleka
    Nadzienie jagodowe:
    ok. 600 g czarnych jagód umytych i odsączonych
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    roztrzepane jajko
    cukier puder

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, drożdże zasypać 2 łyżkami cukru aż się rozpuszczą,dodać do nich 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać,ubite jajka i resztę mleka. Wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia.
    Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z jednej części uformować wałek i za pomocą noża podzielić na 9 w miarę równych kawałków, każdy kawałek rozpłaszczyć i nakładać po 2 łyżeczki jagód, zlepić, na blasze kłaść zlepieniem do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.25-30 minut w temp.200 s C. Posypać cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy