1.Wykonanie ciasta drożdżowego:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, drożdże zasypać 2 łyżkami cukru aż się rozpuszczą,dodać do nich 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać,ubite jajka i resztę mleka. Wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z jednej części uformować wałek i za pomocą noża podzielić na 9 w miarę równych kawałków, każdy kawałek rozpłaszczyć i nakładać po 2 łyżeczki jagód, zlepić, na blasze kłaść zlepieniem do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.25-30 minut w temp.200 s C. Posypać cukrem pudrem
Komentarze