Jabłkowo- orzechowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne połączenie smaku jabłek i cynamonu z orzechami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jajek
    20dkg zmielonych orzechów
    6 łyżek cukru kryształu
    6 łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto jabłkowe:
    1kg jabłek
    4 żółtka
    15 dkg margaryny
    30 dkg mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru pudru
    4 dag drożdży
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    cynamon
    1-2 łyżki bułki tartej
    Masa:
    0,5 l mleka
    2 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
    25 dkg masła
    cukier do smaku
    Dodatkowo:
    starta czekolada

Jabłkowo- orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt i przekroić wzdłuż na pół.
    Ciasto jabłkowe:
    Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozmieszane drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę,rozprowadzić potarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec.
    Masa:
    Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodać przestudzony budyń.
    Przełożenie ciasta;
    Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga połowa masy ( z czego zostawić 4 łyżki na wierzch)-biszkopt orzechowy-reszta masy-starta czekolada.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy