Jabłka w czapeczkach z ciasta

0 (0 ocen)

  • 20 min

Polskie jabłka są najsmaczniejsze w Europie

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jabłka, łyżka rodzynek, kilka gożdzików, 10 dkg mąki, jajko, łyżka oleju, łyżka cukru, 1/4 szklanki ciepłej wody

Jabłka w czapeczkach z ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. W ich miejsce włóż łyżeczkę rodzynek oraz 2 gożdziki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj olej i wodę, zagnieć elastyczne i lśniące ciasto. Pod koniec wsyp cukier. Połówki jabłek wyjmij z pieca, na wierzchu każdej ułóż " czapeczkę " z ciasta. Piecz jeszcze około 5 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Komentarze

Podobne przepisy