Jabłka pieczone pod chmurką z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny deser, idealny na jesienne i zimowe długie wieczory.

  • 45 min

Składniki:

  • – 1 jabłko
    – 1/4 łyżeczki cynamonu
    – szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta imbiru
    – 1 łyżeczka cukru brązowego (może być również miód)
    – 1 łyżeczka masła
    – 6-8 cienkich pasków ciasta francuskiego

    Składniki, które podałam są na 1 porcję.

Jabłka pieczone pod chmurką z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko myjemy i osuszamy. Przecinamy wierzch jabłka. Nasienie wyjmujemy i wyrzucamy. Wyciągamy łyżeczką miąższ. Miąższ przekładamy do osobnej miseczki.
  • 2. Na patelnie dodajemy masło. Dodajemy przyprawy oraz miąższ.
  • 3. Jeśli jabłka zaczynają być już bardzo miękkie dodajemy cukier,albo miód. W zależności od upodobania,co kto woli. ;)
  • 4. Przestudzony miąższ nakładamy do jabłuszka.
  • 5. Na wierzch jabłka dajemy ciasto francuskie, które układamy w kratę.
  • 6. Jabłko dajemy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 12 minut.
  • 7. Smacznego

Porady

Musimy uważać, aby ciasto się nie przypaliło. Jeśli widzimy,że ciasto zaczyna już się przypiekać możemy przykryć folią aluminiową. a zdjęcie dodam jak tylko aparat wróci z naprawy. ;D

Komentarze

Podobne przepisy