Jabłka na szarlotkę

0 (0 ocen)

Ciasto z takimi jabłkami smakuje wyśmienicie. Tworzy się z nich jakby mus który rozpływa się w ustach, polecam :)

Składniki:


  • 4 kg kwaśnych jabłek
    80 g cukru

Jabłka na szarlotkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.

    Wkładamy je do dużego garnka, zasypujemy cukrem i smażymy często mieszając.

    Ja smażyłam je około 20 minut.

    Wszystkie kawałki się nie rozleciały a były już bardzo miękkie w środku.
  • Jabłka na szarlotkę 2. Gorące jabłka przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do przestudzenia.

    Tak przygotowane możemy dodawać do szarlotki a także innych deserów.

    Ja przed upieczeniem posypuje je jeszcze cynamonem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy