Jabłka na szarlotkę i nie tylko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moje jabłka nadają się nie tylko na szarlotkę ale również do naleśników, deserów , racuchów .
Można je jeść tak po prostu ze słoika, są smaczne a dodatek cynamonu wzbogaca ich smak i dodaje pikanterii.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka 2kg,
    cukier 1/2 szkl,( można więcej w zależności od kwaśności jabłek),
    sok z 1 cytryny,
    cynamon do smaku,
    dodatkowo;
    goździki 3 szt,( nie koniecznie),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Jabłka na szarlotkę i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka na szarlotkę i nie tylko 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, a następnie pokroić w plasterki lub kostkę.
    Przygotowane jabłka skropić wyciśniętym sokiem z cytryny ( dzięki temu jabłka nie ściemnieją) włożyć do garnka o grubym dnie z odrobiną wody i częścią cukru.
    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pozostały cukier oraz cynamon do smaku.
    Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, często mieszając aby jabłka się nie przypaliły.
    Tak przygotowaną gorącą masę jabłkową, przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
    Słoiki dobrze zakręcić zakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Do masy można dodać również (opcjonalnie ze trzy goździki) jeżeli ktoś lubi. Słoiki można również dodatkowo pasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Goździki Jabłka Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować