jabłecznik z nutka piernika

0 (0 ocen)

  • 20 min

najlepiej smakuje o tej porze roku , kiedy powoli myślimy o świętach, niby jesienne ale z zapowiedzią świątecznych pierniczków.

  • 20 min

Składniki:

  • spód:

    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    2 łyżeczki przyprawy piernikowej

    masa:

    2 jajka
    1/2 szklanki kremówki
    1/2 szklanki miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyzeczki mielonego imbiru
    1/2 kostki masła
    4 duże kwaśne jabłka

Jabłecznik z nutka piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    ze składników spód zagniatam ciasto, wykładam spód i brzegi formy ( do tarty). masło topię. w misce mieszam miód, jajka, śmietanę , cynamon,imbir, dodaje wystudzone masło. na formę wykładam starte na plasterki jabłka
    i zalewam masą . piekę w temp 150 z termo ok 50-60 minut, na rumiano.

Komentarze

Podobne przepisy