Ciasto nutka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2.Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
3.Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
4.Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.
5.Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
6.Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
7.Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.
8.Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego.
Komentarze