Ciasto nutka Jabłkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 dużych jabłek
    • 2 galaretki agrestowe
    • 8 łyżek cukru
    • 200 g margaryny
    • 360 g herbatników
    • 2 opakowania budyniu waniliowego
    • 3¾ szk. mleka
    • 10 g orzechów włoskich
    • 40 g czekolady białej
    • 2 ½ szk. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto nutka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.
    Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • masa 2. Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.
    Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  • ciastka 3. Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
  • masa 4. Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.
  • ciastka 5. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
  • jabłka 6. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
  • masa 7. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.
  • ciasto 8. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować