Ciasto wiśniowa nutka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto : wszystkie składniki na kruche ciasto I zagnieść i przełożyć do formy o wymiarach 25X36 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnia piec w 180c ok 20-25 minut tak samo przygotować kruche ciasto II
Ciasto parzone : w rondelku zagotować wodę z margaryną wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia energicznie mieszając ciasto przełożyć do miski i zostawić do ostygnięcia gdy już ciasto będzie chłodnie wbijamy do misi po jednym jajku i miksujemy mikserem ciasto podzielić na dwie równe części przełożyć do dwóch form o wymiarach 25X36 wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą piec w 180 c ok 20-25 minut
Krem : zagotować mleko jajka żółtka roztrzepać z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym powoli wlewać do gorącego mleka wymieszać aż zgęstnieje ostudzić masło utrzeć z cukrem pudrem powoli dodać wystudzony budyń zmiksować
Przełożenie ciasta:
kruche ciasto I 1 puszka wiśni w żelu ciasto parzone I krem ciasto parzone II 2 puszka wiśni w żelu kruche ciasto II masa kajmakowa czekoladowa
Porady
Jeśli uznamy że wiśnie w żelu są za kwaśne to można wymieszać je z cukrem
Komentarze