Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka, ponownie ucierać. Wsypywać kolejno mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Całość utrzeć na gładką masę.
2.Ugotować dwa budynie w 1 litrze mleka. Odstawić.
3.Obrać jabłka, pokroić na większe cząstki.
4.Do formy do pieczenia wyłożyć połowę przygotowanej masy, ułożyć na niej kawałki jabłek i zalać je gorącym budyniem.
Pozostałą część ciasta rozkładać na wierzchu masy.
5.Piec około 1 godziny do odstania ciasta od brzegów formy.
6.Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub ozdobić zygzakami z rozpuszczonej białej czekolady.
Porady
Kawałki jabłek można posypać przyprawą do szarlotki lub samym cynamonem.
Komentarze