Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto idealne na upalne letnie dni, ponieważ rolę kremu pełni budyń

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    2 małe budynie śmietankowe
    1 litr mleka
    1 kg jabłek

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka, ponownie ucierać. Wsypywać kolejno mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Całość utrzeć na gładką masę.
  • 2. Ugotować dwa budynie w 1 litrze mleka. Odstawić.
  • 3. Obrać jabłka, pokroić na większe cząstki.
  • 4. Do formy do pieczenia wyłożyć połowę przygotowanej masy, ułożyć na niej kawałki jabłek i zalać je gorącym budyniem.
    Pozostałą część ciasta rozkładać na wierzchu masy.
  • 5. Piec około 1 godziny do odstania ciasta od brzegów formy.
  • 6. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub ozdobić zygzakami z rozpuszczonej białej czekolady.

Porady

Kawałki jabłek można posypać przyprawą do szarlotki lub samym cynamonem.

Komentarze

Podobne przepisy