Jeśli myślisz, że zdrowe wypieki są trudne i pracochłonne, musisz wypróbować ten przepis. Prostota, szybkość i smak tego ciasta Cię zaskoczy. Znika z talerzy w mgnieniu oka.
1 godz. 30 min
Składniki:
350 g kaszy jaglanej
1-1,2 kg słodkich jabłek
1 banan
1/2 szklanki suszonych śliwek
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3/4 szklanki wody
Jabłecznik jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pozbawić pestek, zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane) na mus. Suszone śliwki, dojrzałego banana zmiksować z wodą na sos.
2.Do miski wsypać surową kaszę, dodać jabłka, sos śliwkowo-bananowy, cynamon i imbir. Wymieszać składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła o średnicy 25 cm). Piec w temperaturze 180 st. C przez 60-70 minut.
.
Komentarze