Jabłecznik jaglany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli myślisz, że zdrowe wypieki są trudne i pracochłonne, musisz wypróbować ten przepis. Prostota, szybkość i smak tego ciasta Cię zaskoczy. Znika z talerzy w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 350 g kaszy jaglanej
    1-1,2 kg słodkich jabłek
    1 banan
    1/2 szklanki suszonych śliwek
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    3/4 szklanki wody

Jabłecznik jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pozbawić pestek, zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane) na mus. Suszone śliwki, dojrzałego banana zmiksować z wodą na sos.
  • Jabłecznik jaglany 2. Do miski wsypać surową kaszę, dodać jabłka, sos śliwkowo-bananowy, cynamon i imbir. Wymieszać składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła o średnicy 25 cm). Piec w temperaturze 180 st. C przez 60-70 minut.
    .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy