Indyk w maladze

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Robiłam tę potrawę dla koleżanki na jej urodziny. Wszystkim smakowała.Dla wielbicieli mięsa z indyka i dietetycznej kuchni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
    1 łyżka tymianku
    Sól
    Biały pieprz
    Olej
    2 łyżki żelatyny
    1 szklanka białego słodkiego wina
    2 brzoskwinie lub 4 połówki z puszki
    1 pomarańcza
    Kiść winogron
    Sól
    Cukier

Indyk w maladze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć , osuszyć ,natrzeć solą ,pieprzem i tymiankiem. Posmarować olejem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
    Włożyć filet do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem i piec pod przykryciem 1 godz i 10 min w temp 180 st C.
    Po upieczeniu mięso wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku .
    Ozdobić owocami.
    Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić ,aby spęczniała.
    Sos od pieczeni przecedzić ,uzupełnić bulionem lub przegotowaną wodą/ 1 szklanka/ ,dodać wino , zagotować. Dodać żelatynę ,wymieszać i podgrzewać , aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem Można dodać soku z cytryny .Ostudzić. Tężejącą galaretą zalać indyka i owoce. Odstawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy