Indyk na zielono

0 (0 ocen)

Lubię dania, które łączą mięso, owoce i warzywa.

Składniki:

  • 50 dag fileta z indyka
    posiekana cebula
    300 ml soku pomarańczowego
    liść laurowy
    mały brokuł
    średnia cukinia
    duża pomarańcza
    25 dag brązowego ryżu
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
    garść orzechów włoskich

Indyk na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy z cebulą ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie. Wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy liść laurowy. Dusimy 10 minut.
  • 2. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty pod przykryciem w osolonej wodzie. Dodajemy cukinię, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy
  • 3. Pomarańczę obieramy i kroimy w półplasterki. Ryż gotujemy na sypko.
  • 4. Warzywa i ryż dodajemy do indyka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut. Dodajemy pomarańczę. Posypujemy
    orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy