harissa...

0 (0 ocen)

ostra pasta pochodząca z krajów afryki północnej znalazłam przepis ponoć oryginalny od osoby mieszkającej w Maroko. Zrobiłam w wersji bardzooo ostrej..

Składniki:

  • 100 g papryczek chili (mogą być suszone)
    8 ząbków czosnku
    30 g soli
    30 g kminu mielonego
    30 g mielonej kolendry
    150 ml oliwy z oliwek

Harissa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryczek odciąć ogonki i oczyści z nasionek. Jeśli używamy suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkładamy je do na 5 minut do gorącej wody i po tym czasie osaczymy je i drobno kroimy.
  • 2. Czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (razem) aż do uzyskania gładkiej pasty.
  • 3. Gotowa pastę przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Wkładamy do lodówki.

Porady

Pastę ta można używać do potraw orientalnych oraz do doprawiania zup i sosów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy