ostra pasta pochodząca z krajów afryki północnej znalazłam przepis ponoć oryginalny od osoby mieszkającej w Maroko. Zrobiłam w wersji bardzooo ostrej..
Składniki:
100 g papryczek chili (mogą być suszone)
8 ząbków czosnku
30 g soli
30 g kminu mielonego
30 g mielonej kolendry
150 ml oliwy z oliwek
1.Z papryczek odciąć ogonki i oczyści z nasionek. Jeśli używamy suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkładamy je do na 5 minut do gorącej wody i po tym czasie osaczymy je i drobno kroimy.
2. Czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (razem) aż do uzyskania gładkiej pasty.
3.Gotowa pastę przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Wkładamy do lodówki.
Porady
Pastę ta można używać do potraw orientalnych oraz do doprawiania zup i sosów.
Komentarze