Ogórki z papryką w curry z przyprawą Harissa

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ogórki w curry robiłam już kilka razy ale z dodatkiem przyprawy Harissa po raz pierwszy ale nie ostatni:) Bardzo nam w domu posmakowały , i jako dodatek do kanapek , i jako dodatek do mięs .

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ogórki ok. 2 ,5 kg.
    Słoiki 5 sztuk po 0,75 l.
    Przyprawa curry
    Przyprawa Harissa
    1/2 czerwonej papryki
    Zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    1 płaska łyżka soli
    1/2 cebuli
    1 gałązka naci selera
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Ogórki z papryką w curry z przyprawą harissa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki z papryką w curry z papryką Harissa 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , studzę . Ogórki obieram ze skórki , kroję na 4 części . Do każdego słoika kładę po pół plasterka cebuli , kawałku naci selera , po 2-3 paseczki papryki , układam ogórki , wsypuję płaską łyżeczkę przyprawy curry i 1/4 łyżeczki przyprawy Harissa , zalewam zalewą . Słoiki zakręcam , ustawiam do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików , doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 10 minut . Słoiki wystawiam do góry dnem , po wystudzeniu przenoszę do spiżarki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Harissa Zalewa Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować