Ogórki w curry robiłam już kilka razy ale z dodatkiem przyprawy Harissa po raz pierwszy ale nie ostatni:) Bardzo nam w domu posmakowały , i jako dodatek do kanapek , i jako dodatek do mięs .
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ogórki ok. 2 ,5 kg.
Słoiki 5 sztuk po 0,75 l.
Przyprawa curry
Przyprawa Harissa
1/2 czerwonej papryki
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 płaska łyżka soli
1/2 cebuli
1 gałązka naci selera
Ogórki z papryką w curry z przyprawą harissa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , studzę . Ogórki obieram ze skórki , kroję na 4 części . Do każdego słoika kładę po pół plasterka cebuli , kawałku naci selera , po 2-3 paseczki papryki , układam ogórki , wsypuję płaską łyżeczkę przyprawy curry i 1/4 łyżeczki przyprawy Harissa , zalewam zalewą . Słoiki zakręcam , ustawiam do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików , doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 10 minut . Słoiki wystawiam do góry dnem , po wystudzeniu przenoszę do spiżarki .
Komentarze