Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa

4.8 (10 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruche kawałki schabu w słodko-pikantnej glazurze idealnie komponują się z prostą surówką z sałaty masłowej oraz pieczonymi ziemniakami.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g schabu

    glazura:
    2 łyżeczki pasty Harrisa
    łyżeczka miodu
    łyżka octu z białego wina
    4 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Plastry schabu w glazurze na bazie pasty harissa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Schab kroimy w plastry.
    Składniki glazury mieszamy. W glazurze obtaczamy plastry mięsa. Odstawiamy na 20-30 minut do zamarynowania.

    Plastry mięsa smażymy na rozgrzanej żeliwnej płycie lub patelni. Smażymy z obu stron przez 3-4 minuty. Po obróceniu mięso można dodatkowo posmarować pozostałą glazurą.
    Usmażone mięso proponuję podać z sałatą w sosie śmietanowym (sos śmietanowy zrównoważy ostrość mięsa) oraz pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Harissa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować