Gumisiowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzieci były nimi zachwycone, a dorośli także podjadali je ze smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 25 sztuk.
    300g mąki
    80g cukru pudru
    100g zimnego masła
    2 żółtka
    1łyżka gęstej śmietany 18%
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 sztuk żelków Misiów

Gumisiowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na ok. 25 równych części, których należy uformować kuleczki. W każdej trzonkiem np. od drewnianej łyżki zrobić głębokie wgłębienie. Ciasteczka piec na blasze pokrytej papierem do pieczenia na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Pod koniec pieczenia do każdej dziurki włożyć po jednym Misiu i podpiekać w piekarniku do jego rozpuszczenia, ok. 2 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy